Stacks Image 3

Είσαι τόσο μεγαλύτερος, όσο περισσότερη προσοχή δίνεις στα μικρά πράγματα.

Γέροντος Γερμανού Σταυροβουνιώτου

«Είναι ωραία εκεί έξω;» Η εκδήλωσή μας για τις φυλακές.


Ο Ηλίας Λιαμής, Συγγραφέας – Μουσικολόγος – Δρ. Θεολογίας, συζήτησε με τον Αρχιμανδρίτη Εφραίμ Παναούση και την Αγγελική Δασούλα για τη διακονία και δραστηριότητα της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής στις φυλακές του Αυλώνα και του Ελαιώνα, την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017, στα πλαίσια του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

  1 / 3
 • Slide Title

  της Αγγελικής Δασούλα*

  Ναρκομανής. Μια ταμπέλα που πριν μερικά χρόνια την έβαζα εύκολα σε εξαθλιωμένους ανθρώπους με χαμένα βλέμματα, σε ανθρώπινες ψυχές ξαπλωμένες σε παγκάκια και πεζοδρόμια. Εγώ ήμουν δυνατός δεν θα γινόμουν ποτέ ένας απ΄ αυτούς, πιο σωστά δεν θα είχα ποτέ καμία σχέση με αυτούς. Ανθρώπινες σκέψεις από τη θέση του δυνατού. Ο Θεός όμως είχε άλλα σχέδια. Όχι δεν έγινα ποτέ ένας από αυτούς. Ήρθαν όμως στη ζωή μου άνθρωποι που οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια και τα τρυπημένα χέρια δεν ήταν πια οι ναρκομανείς αλλά ψυχές που αιμορραγούσαν, που φώναζαν για την αγκαλιά που δεν ένιωσαν και την αγάπη που δεν πήραν . Πονούσα μαζί τους ίσως και περισσότερο από αυτούς γατί εγώ ήμουν εκεί κάθε λεπτό με το συναίσθημα και τη λογική ενώ εκείνοι πριν ακόμη πονέσει η ψυχή τους χάνονταν στη δίνη της χρήσης. Σκοτεινές ώρες, δυνατά συναισθήματα. Μακρύς δρόμος, άνισος αγώνας, χάθηκαν άνθρωποι.

 • Slide Title

  Καλά παιδιά με ευαισθησίες . Παιδιά που δεν μεγάλωσαν ποτέ, που δεν όρθωσαν το ανάστημα τους και δεν τόλμησαν να διεκδικήσουν τη ζωή τους. Όσοι δεν χάθηκαν ακολούθησαν το δρόμο της φυλακής. Αυτοί είναι η πορεία τις περισσότερες φορές που ξεκινά με αφετηρία τα ναρκωτικά, ή ο θάνατος ή η φυλακή. Και τα δυο πονάνε πολύ. Ίσως το δεύτερο λιγότερο γιατί κρύβει μέσα του και μια ελπίδα. Λες και δεν μου συγχωρήθηκε ποτέ για τις ταμπέλες που μοίραζα τότε σ΄ αυτούς τους ανθρώπους και πάντα τα βήματα μου, οι ενοχές μου; οδηγούν σ' αυτούς , στα χέρια που απλώνουν για να κρατηθούν. Έτσι έφτασα εδώ, σε μια φυλακή και κέντρο απεξάρτησης ταυτόχρονα, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Δεν είναι μια απλή φυλακή συνδυάζει ποινή και πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Πρόγραμμα “στεγνό” όπως το χαρακτηρίζουν. Δύσκολο τις πρώτες μέρες που η εξάρτηση διεκδικεί τον πελάτη της. Μετά ο αγώνας αλλάζει δεν είναι πια με ουσίες αλλά με τις σκέψεις. Ίσως είναι και δυσκολότερος. Τώρα πρέπει να πατήσουν στα πόδια τους, να γνωρίσουν τον εαυτό τους και για πρώτη φορά να σταθούν απέναντι του και να τον δεχτούν. Γίνεται πάλη μέσα τους το βλέπεις στον ιδρώτα που τρέχει στο μέτωπό τους, το τσιγάρο που περιμένουν όλοι να κάνουν, στα λόγια τους στο τέλος κάθε συνάντησης μας.

 • Slide Title

  Μόνο οι λέξεις φυλακισμένοι, εξάρτηση σου προκαλούν σκέψεις συμπόνιας, θλίψης και αμέτρητα γιατί έφτασαν στη χρήση. Η επαφή με το χώρο σε καθησυχάζει ότι εδώ κάτι γίνεται για αυτές τις ψυχές και κρατάς μόνο τα γιατί για σένα, να τα ερμηνεύσεις με βλέμματα και με μισόλογα, μόνο ότι θέλουν να σου πουν. Ήρεμος τόπος , μόνο τα πανύψηλα συρματοπλέγματα σου θυμίζουν που είσαι. Από τη στιγμή που έρχονται η κάθε μέρα τους, το κάθε λεπτό είναι αγώνας που τους κατατάσσει σε τρεις φάσεις ανάλογα με τις μικρές τους νίκες. Α, β, γ φάση αυτή είναι η σειρά της εξέλιξης τους. Περνώντας από τη μια φάση στην άλλη είναι για αυτούς ένα βήμα να κερδίσουν και πάλι τη ζωή τους. Μια πορεία προς τα πίσω είναι πισωγύρισμα, είναι ψαλίδισμα στα φτερά που μόλις άνοιξαν για να πετάξουν λίγο πιο ψηλά από το χώμα που σέρνονταν. Τους κοιτάς απέναντί σου και ξέρεις πως καθένας από αυτούς είναι μια πληγωμένη ψυχή. Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ για όλους τα πως και τα γιατί, χαιρόμαστε όμως για τον Κώστα και τον Ηλία που γνωρίσαμε λίγο και τους δυο και αποφυλακίστηκαν Ο Κώστας πρόσωπο γελαστό, μικρόσωμος, δεν σου πάει το μυαλό τι μπορεί να έκανε αυτός ο άνθρωπος. Ο Ηλίας νεότερος γυμνασμένος η εικόνα του σου ανοίγει δρόμους σκέψεις για την ζωή του. Οι κουβέντες όμως μαζί του δείχνουν ένα παιδί σε ανεπτυγμένο σώμα. Να είναι καλά και οι δυο, καλή στράτα εκεί έξω, ο Θεός μαζί τους.

 • Slide Title

  Ο Βαλάντης έχει οικογένεια, δυο μεγάλα παιδιά, λόγους για να παλέψει. Επαναλαμβάνει συνέχεια πόσο αχάριστος υπήρξε στη ζωή του, τώρα το καταλαβαίνει που η σκέψη ξεκαθάρισε και ένιωσε οικογένεια και παιδιά. Ο Μαρτίν και ο Βασίλης δυο νέα παιδιά ταλαντούχα ο πρώτος παίζει κιθάρα, ο δεύτερος μπουζούκι. Η μουσική συνεργασία τους φέρνει όμορφες στιγμές για όλους. Νέα παιδιά πάνω στη φωτιά της αντίδρασης και της αμφισβήτησης. Μπορείς να φανταστείς πως βρέθηκαν εδώ. Η μουσική τους, τα λόγια σε δικά τους τραγούδια αφήνουν χαραμάδες ελπίδας για την καλύτερη εξέλιξη τους. Την πιο ρεαλιστική εικόνα χρήστη, φυλακισμένου την έχει ο Φώτης. Καλό παιδί, γύρω στα σαράντα μετράει αρκετές μέρες μέσα άρα αρκετές μέρες αγώνα. Δεν θα ξεχάσω την απάντηση του μια μέρα όταν τον ρώτησα τι κάνεις; Δεν μπορείς να φανταστείς μου είπε τι γίνεται μέσα μου, μάχη. Αυτή είναι η καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων, ένας διαρκής αγώνας μέσα τους . Μακάρι να σταθούν όρθιοι, να συνεχίσουν και τελικά να πετάξουν μακριά έξω από τα σίδερα της φυλακής ''καθαροι'' στην αληθινή ζωή. Και εμείς να είμαστε εκεί για αυτούς, να τους δεχτούμε χωρίς ταμπέλες με μια ευκαιρία για τον καθένα , μια ευκαιρία που δεν τους δόθηκε ίσως τότε αλλά την οφείλουμε τώρα.

  *Η Αγγελική Δασούλα είναι εθελόντρια της ομάδας “από καρδιάς” της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής στο κέντρο απεξάρτησης κρατουμένων Τοξικομανών στον Ελεώνα Θηβών.

Stacks Image 90
Οι κατασκευές που δημιουργούνται από τα παιδιά στο κέντρο κράτησης νέων τοξικομανών του Ελεώνα Θηβών, με την ευθύνη και την έμπνευση της ομάδας “από καρδιάς" της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής, παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε ένα ιδιαίτερο Χριστουγεννιάτικο παζάρι, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό συνεδριακό κέντρο Θήβας, στην οδό Μπέλου Λουκά 1 Θήβα - Βοιωτίας.

Στο παζάρι αυτό θα βρείτε πανέμορφες χριστουγεννιάτικες κατασκευές καμωμένες με μεράκι και ευαισθησία .Η δημιουργία των κατασκευών εντάσσεται στο πρόγραμμα θεραπείας των παιδιών αυτών που δίνουν διπλή μάχη, αυτή της ποινής αλλά και της εξάρτησης. Τα έσοδα από την πώληση των κατασκευών θα διατεθούν για την ενίσχυση της κοινότητάς τους και τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους. Για την αγάπη, την ευαισθησία και την προσφορά σας, ευχαριστούμε πολύ.
Stacks Image 93
Οι κατασκευές που δημιουργούνται από τα παιδιά στο κέντρο κράτησης του Ελεώνα Θηβών, με την ευθύνη και την έμπνευση της ομάδας “από καρδιάς" της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής, παρουσιάζονται για δεύτερη φορά σε ένα πασχαλινό παζάρι, το Σάββατο 31 Μαρτίου και την Κυριακή 1 Απριλίου στο αρχονταρίκι του Ιερού προσκυνήματος του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά στη Θήβα.

Στο παζάρι αυτό θα βρείτε πανέμορφες χειροποίητες λαμπάδες και πολλές ακόμα πασχαλινές κατασκευές, καμωμένες με μεράκι και ευαισθησία .Η δημιουργία των κατασκευών εντάσσεται στο πρόγραμμα θεραπείας των παιδιών αυτών που δίνουν διπλή μάχη, αυτή της ποινής αλλά και της εξάρτησης. Τα έσοδα από την πώληση των κατασκευών θα διατεθούν για την ενίσχυση της κοινότητάς τους και τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους. Για την αγάπη, την ευαισθησία και την προσφορά σας, ευχαριστούμε πολύ.
  1 / 3
 • Μικρός απολογισμός δράσης 2017-2018 στο κέντρο κράτησης Νέων Αυλώνα

  Με το κείμενό μας αυτό θέλαμε να εκθέσουμε μερικές από τις δράσεις τις οποίες μαζί με τα παιδιά του Αυλώνα πραγματοποιούμε με την ομάδα «από καρδιάς» στο ΕΚΝΑ. Ξεκινώντας εδώ και δύο χρόνια δειλά αρχικά,πιο σταθερά στη συνέχεια, με τη συνεργασία της διεύθυνσης και της Κοινωνικής υπηρεσίας του ΕΚΝΑ ,προσπαθήσαμε να σταθούμε κοντά σε αυτά τα παιδιά ανοίγοντας ένα μικρό παράθυρο ελπίδας στη ζωή τους . Η επαφή μας με αυτά τα παιδιά που παραμένουν παιδιά ,ακόμα κι αν είναι λασπωμένα,ήταν για μας εμπειρία μεγάλη.Προσπαθήσαμε να τους πλησιάσουμε χωρίς να τους κρίνουμε .Σποπός μας ήταν και είναι να προσπαθήσουμε να τους δώσουμε μία ευκαιρία αγάπης και αυτό για μας ήταν το σημαντικό.

 • Μικρός απολογισμός δράσης 2017-2018 στο κέντρο κράτησης Νέων Αυλώνα

  Έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα από συνεργάτες που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους και φτιάξαμε ένα μικρό ευέλικτο σχήμα που αποτελείται κάθε φορά από πέντε πρόσωπα (που έρχονται από την μεγαλύτερη δεξαμενή των είκοσι εθελοντών που ανήκουν στην ομάδα «από καρδιάς» του τμήματος του ΕΚΝΑ).Με αυτή τη πενταμελή ομάδα επισκεπτόμαστε το κατάστημα κάθε Δευτέρα από τις 10.00π.μ. έως τις 12.00 το μεσημέρι. Δημιουργήσαμε με τα παιδιά κατασκευές οι οποίες τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν σε παζάρια τα οποία οργανώνει το κατάστημα με σκοπό την ενίσχυση των παιδιών που βρίσκονται στο ΕΚΝΑ αλλά και να τους δίναμε εμπράκτως να καταλάβουν την ευλογία του κόπου και την αναγνώρισή τους. Με αφορμή δύο εορταστικούς πυρήνες ( τα Χριστούγεννα και το Πάσχα )ετοιμάσαμε μικρές κατασκευές που φτιάξαμε μαζί με τα παιδιά στη δραστηριότητα της Δευτέρας. Στον ευρύτερο πλαίσιο της δραστηριότητάς μας εντάχθηκε ακόμα μία εκδήλωση.

 • Μικρός απολογισμός δράσης 2017-2018 στο κέντρο κράτησης Νέων Αυλώνα

  Η πρώτη όταν ολόκληρη η ομάδα «από καρδιάς» και φίλοι μας τις ημέρες των εορτών μέσα στη φυλακή τραγούδησαν τα κάλαντα μέσα στους χώρους του καταστήματος,μοιράζοντας γλυκίσματα και αγάπη. Η δημιουργικότητα και η φαντασία που νιώσαμε να ελευθερώνεται από τα παιδιά ,μας έκανε ιδιάιτερη εντύπωση.Τέλος διακρίναμε συνεγασία και δυνατότητα υπευθυνότητας και πειθαρχίας μέσα από κοινές δράσεις. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όσους εργάστηκαν γι αυτή τη δυνατότητα που μας δόθηκε και υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς ενεργοποιώντας την εμπειρία που αποκτήσαμε, να δημιουργήσουμε νέους τρόπους δημιουργίας,δράσης και προσφοράς. Ευχόμαστε η δραστηριότητά μας να συνεχισθεί με σκοπό πρωτίστως τη παροχή αγάπης και βοήθειας στα παιδιά και προσφοράς αγάπης και από τα παιδιά σε όλους μας. Καλό και ευλογημένο καλοκαίρι. Για την ομάδα «από καρδιάς»

  1 / 3
 • Για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται η διακονία στο κέντρο κράτησης Τοξικομανών Ελεώνα Θηβών

  Μέσα στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής δραστηριότητας της ομάδος "από καρδιάς" της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η πορεία της εθελοντικής ομάδα διακονίας στο κέντρο κράτησης Τοξικομανών στον Ελεώνα Θηβών . Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο χώρο που έχει πολλά να δώσει σε όλους τους εθελοντές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

  Οι επισκέψεις θα γίνονται πρώτα ο Θεός όπως και πέρυσι σε εβδομαδιαία βάση.

 • Για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται η διακονία στο κέντρο κράτησης Τοξικομανών Ελεώνα Θηβών

  Η παρουσία της εθελοντικής ομάδος " από καρδιάς" και η απασχόληση των κρατουμένων είναι μέρος της θεραπείας τους στον αγώνα που δίνουν από τις εξαρτήσεις ,Παράλληλα επιτυγχάνεται και η κατά το δυνατόν βελτίωση με τη προσωπική τους εργασία των συνθηκών της ζωής τους . Ήδη πέρυσι δημιουργήσαμε κατασκευές από πηλό ενώ πειραματιστήκαμε και σε άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις Παράλληλα όμως υπενθυμίζουμε σε αυτούς τους ανθρώπους το ενδιαφέρον μας για αυτούς .Με την παρουσία μας θα θέλαμε να σταθούμε δίπλα τους με κάθε τρόπο ώστε με τη δύναμη της αγάπης του Θεού,να ξαναβρούν τη δική τους πορεία.Από τη σελίδα μας θα έχετε συνεχή ενημέρωση για τη διακονία αυτή,ώστε με κάθε τρόπο να συμμετέχουμε όλοι σε ένα μεγάλο καραβάνι αγάπης. Ευχηθείτε ο Θεός να δυναμώνει και να ευλογεί την διακονία αυτή.

  1 / 3
 • Μικρός απολογισμός δράσης 2017-2018 στο κέντρο κράτησης Νέων Τοξικομανών στον Ελεώνα

  Μέσα στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής δραστηριότητας της ομάδος "από καρδιάς" της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής συνεχίσθηκε για δεύτερη χρονιά η διακονία της εθελοντικής ομάδα διακονίας στο κέντρο κράτησης Τοξικομανών στον Ελεώνα Θηβών Οι επισκέψεις έγιναν και φέτος σε εβδομαδιαία βάση. Η ομάδα διακονίας «από καρδιάς» στο κέντρο κράτησης νέων Τοξικομανών Ελεώνα αποτελείται από 20 μέλη τα οποία εκ περιτροπής ( πέντε τη φορά) επισκέπτονται το χώρο και εργάζονται με τα ίδια τα παιδιά της κοινότητας. Η παρουσία της εθελοντικής μας ομάδος και η απασχόληση των νέων κρατουμένων, είναι μέρος της θεραπείας τους στον αγώνα που δίνουν από τις εξαρτήσεις ,αλλά και η βελτίωση με τη προσωπική τους εργασία των συνθηκών της ζωής τους.

 • Μικρός απολογισμός δράσης 2017-2018 στο κέντρο κράτησης Νέων Τοξικομανών στον Ελεώνα

  Εργαστήκαμε και φέτος με βάση τον πηλό, φτιάχνοντας υπέροχες κατασκευές ,διακοσμητικά για τα Χριστούγεννα αλλά και το Πάσχα .Εργαστήκαμε με ζωγραφική αλλά και δημιουργήσαμε και υπέροχες Πασχαλινές λαμπάδες.Ακόμη μαζί με τα παιδιά δημιουργήσαμε εκδηλώσεις ψυχαγωγικού περιεχομένου ,Πρωτοχρονιάτικη μουσική εκδήλωση με φαγητό μαζί με τους κρατουμένους, προβολή ταινιών και ομιλία για τις πρώτες βοήθειες και τη λειτουργία της καρδιάς. Παράλληλα βοηθήσαμε το φιλόπτωχο ταμείο της κοινότητας με προσφορά ηλεκτρικών σωμάτων, ανεμιστήρων, υποδημάτων, αθλητικών ειδών, φαρμάκων και άλλων.

 • Μικρός απολογισμός δράσης 2017-2018 στο κέντρο κράτησης Νέων Τοξικομανών στον Ελεώνα

  Οργανώσαμε μαζί τους δύο παζάρια με κατασκευές από τα ίδια τα παιδιά με τη φροντίδα της ομάδος μας Κι το πιο σημαντικό.. βρεθήκαμε μαζί τους,παίξαμε,ακούσαμε τις ιστορίες τους,μοιραστήκαμε,μιλήσαμε ,είμασταν εκεί.. Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές που από τον προσωπικό τους χρόνο έδωσαν ότι καλύτερο μπορούσαν γι αυτά τα παιδιά.Μακάρι το καλό που έδωσαν, να αντιγυρίσει σαν ευλογία σε κείνους και την οικογένειά τους. Ευχαριστούμε ακόμα τη διεύθυνση ,την Κοινωνική υπηρεσία,τους ψυχολόγους και ψυχίατρους της κοινότητας για τη συνεργασία και τη διευκόλυνση στη δραστηριότητά μας Μακάρι ο Θεός να μας ανταμώσει ξανά το Σεπτέμβριο του 2018 για καινούργια δράση και δραστηριότητα στο ιδιαίτερο και τόσο ευαίσθητο χώρο του Ελεώνα.

  Καλό και ευλογημένο καλοκαίρι.